Програма одного дня для подорожі на авто або веломаршруту

Південь Волині традиційно першим зустрічав ворогів зі сходу, тому значну увагу до її оборони приділяли в усі часи. Почати огляд варто з села Мощаниця. Не кожне село може похвалитися замком, а це село в Острозькій громаді володіє відразу двома земляними замками, обидва укріплення відносяться до бастіонного типу та мають значні розміри і непоганий ступінь збереження. Найцікавіший розміщений між двох ставків в мальовничій місцевості.

Наступним пунктом мандрівки є центр громади. В Острозі варто оглянути Татарську та Луцьку надбрамні вежі, пам’ятки Замкової гори. В колекціях Острозького замку представлені зразки зброї, портрети звитяжців та розповідаються історії про військові події. З замкової гори можна оглянути наступний пункт мандрівки – Межиріцький монастир. Рекомендуємо оглянути Круглу та Муровану вежі “знизу”, з вулиці Івана Федорова. Також  рекомендуємо спланувати у місті обід або перерву на каву.

З Острога вирушайте до Межиріча. Цей населений пункт обороняв південно-західні підступи до Острога. Найвищою будівлею у Межирічі є Троїцька церква, яка має елементи готичної архітектури, контрфорси і бійниці для стрільців. Троїцький монастир побудований як фортеці. Для оборони було призначені майже усі будівлі: келії, дзвіниця та оборонні мури навколо з чотирма двоярусними баштами. Проте, ці пам’ятки були лиш другою лінією оборони адже до нашого часу збереглись земляні вали навколо села. Поруч Печі Януша ви можете вийти на земляний вал та оглянути Острозький замок (годину тому ви стояли по той бік острозького лугу). Також можна оглянути руїни Заславської брами, яка була в минулому одним з головних виїздів до населеного пункту.

Далі дорога пролягає до села Новомалин. Шлях вкладений гранітним камінням має назву “шоса”. У Новомалині збереглися руїни замку. Його окрасою є вежа-капличка. З південного куту замку ви можете оглянути Новомалинський став. На захід від замку розміщений  Національний парк “Дермансько-Острозький”, що оберігає тваринний та рослинний світ краю та об’єднує кілька заказників та інших природоохоронних територій.

В минулому замки Острожчини виконували важливу оборонну функцію та оберігали державу від ворогів, інколи, зустрічали їх першими. У цьому, ви можете переконатися!

Категорії: Екскурсії