Село Новомалин, з дивовижним Новомалинським замком, який в минулому зачаровував своєю розкішшю. Досить мало залишилося тих, кому пощастило бачити його свого часу у всій красі. Широкі мури, витончена башта, фігурні вікна та світлини початку минулого століття, що збереглися до нашого часу, нагадують про красу та велич. Замок XIV століття зазнав нищення під час Другої світової війни та дійшов до нас у руїнах. З всього комплексу, порівняно непогано збереглася тільки колишня каплиця.

Перша згадка про Новомалин датується ще 1437 роком. Хоч сьогодні це невелике село, колись воно мало значно більше історичне значення. Першим власником, тоді ще села Глухні (Глухи), став Свидригайло Ольгердович, майбутній Великий князь Литовський. В 1590 році, тодішньому власнику Вацлаву Єловичу-Малинському (їхнє прізвище і лягло в основу сучасної назви) було надане магдебурзьке право, що надавало різні привілеї і в тому числі, можливість проводити тут ярмарки.

Малюнок Наполеона Орди

З Новомалином тісно пов’язане ім’я колишнього власника замку, Томаша Оскара Сосновського – всесвітньо відомого скульптора. Його скульптури з білого мармуру, які вражають реалізмом та тендітністю, прикрашають храми по всій Європі. Коли дивишся на них, постійно виникає підсвідома думка, що ось раптом вони оживуть, відкриють очі і просто підуть. Між іншим, ми маємо чудову можливість побачити деякі зі скульптур Сосновського в Острозькому замку. Чимало творів мистецтва зі зруйнованого Новомалинського замку, знайшли прихисток в експозиціях музею в Острозі.

Хоч замок і не зберігся, тим не менше, це надзвичайно цікава локація. Новомалин чудово підходить для любителів пішого туризму та велотуризму. Щороку, навесні, відбувається піший табір «Стежками князів Острозьких», який обов’язково проходить через Новомалин. Також через це село пролягає кілька маршрутів для велосипедистів, різної складності. Ознайомитися з ними детальніше та обрати маршрут, який вам цікавий, можна на нашому сайті.

Ще одна чудова локація – зовсім поряд біля замку, знаходиться великий прекрасний став, на якому мешкають різноманітні види пернатих. Тож і прихильники спостереження за птахами знайдуть для себе щось цікаве. І звісно, неймовірна природа Новомалина – безкраї поля, ліс, давні дерева, що лишилися ще з замкового парку. Зовсім поряд знаходиться Дермансько-Острозький національний природний парк. Тож Новомалин буде справжньою знахідкою ще й для художників та ідеальним місцем для літнього пленеру.

І головна подія року – влітку, просто поряд зі стінами замку, відбувається етно-фестиваль Новомалинська Любава. Добре відомий в нашому регіоні, він вже не перший рік збирає сотні гостей.

Неможливо описати в одній статті всю багату історію цього села. До слово, Новомалин – це одне з небагатьох сіл в Україні, яке має детально досліджену та описану історію. В 2013 року побачило світ видання «Новомалин в просторі і часі: краєзнавче дослідження волинського села». Ця монументальна біографія містить історію села від найдавніших часів, інформацію про природу, і звичайно, дуже багато старих та сучасних світлин села.

Текст та фото – Ірина Манько