Замкова гора. На південно-східній околиці історичної частини Острога знаходиться старовинна Замкова гора. Перші дерев’яні укріплення — давньоруське городище ХІ–ХІІ ст., — що знаходились на цьому місці, були знищені татарськими ордами у 1241 р. У середині XIV століття князь Данило Острозький відновлює зруйновані споруди та будує кам’яний замок, що розташований у південно-східній частині Замкового двору на пагорбі. Уперше він згадується у 1386 р.

Замок князів Острозьких (Вежа Мурована) — унікальна оборонна споруда середньовічної Волині. Вона належить до типу житлових оборонних башт. Місцями її стіни завтовшки 2,6 м (!). Колись у нижньому (підвальному) ярусі зберігалися запаси пороху, необхідного для тривалого захисту фортеці, та провіанту; також тут був глибокий колодязь. Підвальний та середній поверхи складаються з чотирьох приміщень, на верхньому були житлові кімнати (нині тут представлена колекція ікон XVІ–XVIII ст.). На жаль, вежа дійшла до нашого часу вже перебудованою, без верхніх поверхів. У 1797 р. верхній ярус споруди розібрали, аби згодом відбудувати у зміненому та спрощеному вигляді. У 1913–1915 рр. вежу відреставрували для потреб музею силами Братства ім. князів Острозьких.

Нова (Кругла) вежа розміщена у південно-західній частині подвір’я. Свою назву отримала від того, що на час побудови (70-рр. XVI ст.) вона була найновішою спорудою на Замковій горі. Вежа підсилювала ріг оборонних мурів і була стратегічно вдало розміщена в системі оборони замку. Споруду завершує стрічка навісних бійниць із глухою аркадою, прикрашеною фігурними зубцями. Її захисники могли обстрілювати ворога одночасно майже із сорока бійниць, причому зона обстрілу дорівнювала 270 градусам.

Луцька надбрамна вежа XVІ ст.

Луцька вежа захищала місто з боку Луцька. Як і Татарська, вона була водночас оборонною спорудою та воротами. Первинно була двоярусною, згодом їй надбудували аттик з бійницями, що надало споруді характер цивільної архітектури. 10 грудня 1985 року в ній відкрився Музей книги та друкарства.

Татарська надбрамна вежа XVІ ст.

Татарська збереглася гірше, втрачена значна частина округлої частини будівлі. Вона була названа відповідно до району міста, заселеного переважно татарами. Захищала в’їзд з боку шляху на Звягель (зараз м. Новоград-Волинський). Пам’ятка є унікальним типом укріплених міських воріт, що поєднував функції в’їзної брами та оборонної вежі.

Садиба князів Яблоновських
Зразок типової міської садиби XVIII-XIX ст.. Складається з житлового будинку та саду. Парк, розташований навколо будинку, мав регулярний характер. Садиба належала родині Яблоновських, які ще з кінця XVII ст. володіли частиною Острога.

В 1812 р. тут розміщався штаб Російської Дунайської армії під командуванням адмірала П.Чичагова. В 1823р., повертаючись з-за кордону, у Яблоновського зупинявся Олександр І. Садиба була перебудована після пожежі міста в 1889 р. У післявоєнну добу житловий будинок використовувався як адміністративне приміщення – у ньому розташовувався лісгосп.

Колишній житловий будинок Шейнфайна
Типовий зразок житлового будинку заможного міщанства Острога кін. ХІХ – поч. ХХ ст. Після 1917 р. в будинку певний час знаходилося староство, а з перенесенням центру повіту у Здолбунів – відділення староства (експозитура). З розміщенням в Острозі Комітету охорони пограниччя до 1939 р. тут була їдальня даного комітету. Після входження міста до складу УРСР – ощадкаса. В 1990-1997 рр. приміщення належало історико-культурному заповіднику.

Колишній житловий будинок Вайнтраубе
Типовий зразок житлового будинку заможного міщанства Острога кін. ХІХ – поч. ХХ ст. Спочатку будинок належав Вайнтраубе, пізніше – поміщику Малецькому. 12 травня 1919 р. в Острозі розпочав діяльність Острозький повітовий ревком, який розмістився в цій будівлі. За польського періоду тут був магістрат. У повоєнні роки приміщення використовувалося як районна поліклініка, а з 1973 року тут функціонує міська рада.

Колишній житловий будинок Воблого
В 1910-х роках будинок належав міському лікарю Михайлу Воблому, а з 1910-х до середини 1920-х років – власнику лісопильного заводу Зигмунду Зусману. В 1920-1939рр. тут розміщувалась комісія з прийняття новобранців. З входом міста до складу УРСР в будинку був районний народний суд. Зараз це приміщення є частиною Національного університету «Острозька академія».

Будинок Шейнерберга ХІХ ст.

Один з небагатьох будинків, що вцілів під час пожежі в 1889 р. та війни. Поряд з багатоповерховими будівлями він одразу привертає увагу ошатністю та вишуканою архітектурною композицією.

З 1991 року в цих стінах розміщене фондосховище Державного історико-культурного заповідника та пізніше відкрито постійну нумізматичнувиставку під назвою «Скарби, закарбовані в металі». На виставці можна ознайомитися з монетами та речовими скарбами, що були у вжитку на території України починаючи від доби Київської Русі і сучасних ювілейних монет.

Острозька гімназія.

Збудована 1875 р. Спочатку цих стінах діяла учительська семінарія, а згодом чоловіча гімназія. Тут навчалися відомі українські політичні та культурні діячі, такі як Іван Огієнко, Агатангел Кримський, Антін Павлюк та інші. Тепер тут також розмістилася гімназія, але вже не тільки чоловіча.

Школа ім. Станіслава Сташици.

Будівля збудована в 1912 р. і відома як школа ім. Станіслава Сташици. Семирічна школа, де навчали польською та українською, велика увага приділялася поведінці і патріотичному вихованню. Після переходу Острога до радянського союзу, тут була україномовна школа, яку потім перенесли до нового приміщення. А тепер в цих стінах розташований будинок школяра, в якому проводяться різні позакласні заняття для школярів.

Наукова бібліотека Національного університету “Острозька академія”

У 2002 р. для Наукової бібліотеки було збудовано нове приміщення — круглу купольну споруду з головним входом у вигляді порталу з колонами (ідея — Ігор Пасічник, архітектор — Мирослав Чабак). У 2006 р. проект приміщення бібліотеки був удостоєний Державної премії України у галузі архітектури. Урочисте відкриття книгозбірні відбулося 22 червня 2007 р.

Сьогодні Наукова бібліотека університету — це сучасний автоматизований бібліотечно-інформаційний центр що забезпечує доступ до фондів та електронних ресурсів. Книжковий фонд налічує понад 450 тис. томів і щороку поповнюється на 10 тисяч примірників.

Новий корпус НаУ “ОА”

Зовнішній вигляд споруди поєднує в собі сучасні тенденції та архітектурні традиції середньовіччя, що є відображенням гасла відродженої Острозької академії: «Сучасна освіта крізь досвід століть». Автор проєкту — архітектор з Рівного Мирослав Чабак. Перед кампусом милує око академічна площа з унікальними скульптурами мисткині українського походження зі США Міртали Пилипенко. Також до архітектурного ансамблю новобудови входить сорокаметрова оглядова вежа імені родини Гуцуляків (меценатів університету із Канади), з якої можна помилуватися краєвидами Острога та околиць з висоти пташиного польоту.

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Пам’ятки архітектури

loading map - please wait...

Замок князів Острозьких (Вежа Мурована): 50.326219, 26.522246
Нова (Кругла) вежа: 50.326034, 26.520771
Луцька надбрамна вежа: 50.329402, 26.522203
Татарська надбрамна вежа: 50.330563, 26.526141
Садиба князів Яблоновських: 50.327011, 26.519470
Колишній житловий будинок Шейнфайна: 50.327815, 26.518099
Колишній житловий будинок Вайнтраубе: 50.328028, 26.517806
Колишній житловий будинок Воблого: 50.328558, 26.517157
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Замок князів Острозьких (Вежа Мурована)
Замкова гора, Острог
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Нова (Кругла) вежа
Замкова гора, Острог
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Луцька надбрамна вежа
вул. Чорновола, 5, м. Острог
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Татарська надбрамна вежа
вул. Татарська, м. Острог
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Садиба князів Яблоновських
вул. Академічна, м. Острог
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Колишній житловий будинок Шейнфайна
вул. Героїв Майдану, 2, м. Острог
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Колишній житловий будинок Вайнтраубе
вул. Героїв Майдану, 4, м. Острог
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Колишній житловий будинок Воблого
вул. Героїв Майдану, 10, м. Острог