Межиріч

Ансамбль будівель Троїцького монастиря-фортеці XV-XVII ст., троїцька церква XV ст., стіни та башти початку XVII ст., піч XVII ст. Точна дата заснування свято-троїцького монастиря невідома. Троїцька церква являє собою п’ятиверхий варіант шестистовпного храму, в якому поєдналися давньоруські будівничі традиції з елементами готичної архітектури, контрфорсами стрільчастими вікнами.

Новомалин

Новомалинський замок побудований XIV ст. На пагорбі, що над річкою Свитенька. Був обведений ровом з водою. У плані був регулярним, мав п’ять наріжних п’ятигранних башт, які були з’єднані мурами, в’їзну браму і міст через рів. Замковий комплекс зазнав руйнувань під час Другої світової війни. Зараз залишились руїни замку.

Верхів

Мальовниче село Верхів вперше село згадується в описі Луцького замку 1545 року. В історичних документах є згадки про Верхів і його замок, який не зберігся. В наш час у селі є красивий став. Навколо Верхова фантастичні краєвиди (на стику Волинської та Подільської височин). Високі і круті пагорби змінюються глибокими балками та ярами.

Водосховище Хмельницької АЕС

Ставок-охолоджувач Хмельницької АЕС створений у 1986 році на річці Гнилий Ріг. Під час створення водосховища було затоплено село Дорогоща. Навіть у найсуворішу зиму температура води не падає нижче 13 С. Щозими на водоймі можна спостерігати неймовірне видовище – зимівлю кількох сотень лебедів.

Мощаниця

Мощаниця вперше згадується в 1545 році. 400 років тому належало князям Острозьким. На час володіння Мощаницею орденом єзуїтів припадає створення у селі фортифікаційних укріплень у вигляді двох дерев’яно-земляних бастіонних замків. Земляні вали та бастіони збереглись до нашого часу.

Бродів

Село Бродів вперше згадується у 1385 році. У 1785 році була побудована дерев’яна церква св. Миколи Чудотворця. На куполі встановлений залізний хрест є цікавим мистецьким твором. Рамена хреста показують на всі сторони Світу та закінчуються восьмипроменевими зірками, які символізують зоряне небо.

Дермансько-Острозький національний природний парк

Дермансько-0строзький національний природний парк розташований у найвужчій, східній, частині Малого Полісся – Острозькій долині. Охоплює територію заплави річки збитинка, що протікає між мальовничими пагорбами Мізоцького кряжу та Кременецькими горами. Флора парку налічує 861 вид рослин, мікобіота – 64 види, а фауна – 485 видів.